Любопитно
Блог

Paria Canyon - едно от 10-те географски чудеса, за които не знаете

01 Март 2014
29

Paria Canyon се смята за един от най-добрите дестинации каньон-туризъм в света и е обявен за защитена територия. Намира се в северната част на щата Аризона, на юг от границата с Юта. Национално известен със своята красота, Paria Canyon има много високи стени набраздени с ивици пустинен лак, огромни червени скали амфитеатри, пясъчни арки, гористи тераси, и висящи градини. Пустинята също предоставя възможности за туризъм, фотография, и самота. Нейните 112 500 дка привличат авантюристи, които мечтаят за уединение, панорамен разкош и възможност за опознаването на един от най-дългите и най-дълбоките каньони в света.
 
В северозападната част на пустинята се намира Coyote Buttes, чиято площ от вълнуващи пейзажи показва куполи, престилки, плавници, коридори, и разнообразие от малки крехки скулптури, издълбани в скалата като цветно движещи се пясъчници. Разнообразието от цветове и текстури в скални образувания в пустинята непрекъснато се променят с промените в светлината и времето. Тази цветна площ от пясъчници създава усещане за чудо и удивление. За посещение на една от областите Coyote Buttes се изисква закупуване на туристическо разрешение няколко месеца предварително, тъй като само 20 души на ден могат да я посещават.
 
Най-интересното многоцветно пясъчно образование се нарича "The Wave" – Вълната.
През летния сезон температурите са доста високи и затова е препоръчително изкачването да се провежда само рано сутрин. Препоръчително е да се проявява голяма предпазливост, защото пясъчниците са много крехки и пътят може да пропадне под краката ви. А ако решите да я посетите след проливен дъжд, ще се удивите на новообразувалите се езера където бихте могли и да се изкъпете.
 
В близост до "The Wave" има още интересни формирования като "Brain rocks" (скали, които наподобяват на мозък) и Втората вълна "Second Wave", чиито цветове са доста по-бледи, но която за сметка на това има доста интересна структура. Друга забележителност на Coyote Buttes в южната им част е "Magic Crest" -  Магичният гребен.