Местата, които обичаме...
Блог

Тоскана – раят на земята

08 Февруари 2013
236

Тоскана е най-красивата област в Италия. Граничи на северозапад с Лигурия, на север с Емилия-Романя, на изток - с Марке и Умбрия, на юг – с Лацио. Тя обхваща поречието на река Арно и има широк излаз към Средиземно море. Има брегова ивица от Карара до Залива на Барати на Лигурско море и от Залива на Барати до границата с Лацио. По - голямата част от бреговете са ниски и песъчливи. Главен остров е Елба, който за кратко е бил място на заточение на Наполеон. Областта заема територия от 22 990 кв. м, населението й възлиза на 3 517 000 жители.

 

Тоскана - вълшебна земя

За Тоскана често казват, че е Раят на земята. Място, където цветът и вкусът са на почит и всички сетива занемяват от удоволствие. Тоскана е рай и за фотографите, и за чревоугодниците и кулинарите, и за по-културната публика; територия на изкуство с хилядолетна история и незабравим пейзаж. Измежду лозя и маслинени гори са се сгушили селца и чифлици, замъци и вили с високи зидове. Градове, накацали по хълмовете; стени, останали от градовете на етруските; кипарисови дървета.  Казват също, че Тоскана е вълшебна земя, благословена от гения на природата и на човешката ръка.

 

Лозя, сякаш спрели в маршова крачка по китните хълмове

Представете си само картината, която Бог и човек векове наред със старание, понякога с артистична припряност, са сътворили: редици от лозя, сякаш спрели в маршова крачка по китните хълмове, оградени от тънката върволица от тъмните кипариси; криволичещи песъчливи пътища, отвеждащи пътника до керемидено-червените стени на стопанства и обрасли с мъх стени на замъци; симетрични хълмове, заобиколени от градове, сякаш многомерна репродукция на една и съща сграда.

 

Тоскана съблазнява с аромата на вино

Всеки къс земя е бил грижливо обработван с идеята тя бъде все по-щедра с плодовете си и все по-пленителна  с красотата си. Тоскана съблазнява с аромата на вино, красива природа и неповторима архитектура, която ви следва неотлъчно на всяка крачка - от малките градчета до величествената Флоренция. Няколко внушителни дворци са били построени за Медичите от епохата на Ренесанса и запазвайки някогашния си блясък, днес служат за романтичен декор на сватбени тържества.

Градове като Флоренция, Сиена и Пиза, заедно  с по-малки градове като Лука, Кортона и Арецо или средновековни градчета като Сан Джиминяно с известните кули или Пиенца, блестят като истински диаманти в сърцето на пасторалния пейзаж наоколо.

Релефът на областта е разнообразен: 25% планински; най-висока планина е Прадо – 2054 м.Тук са Апуанските Алпи, известни със своите мраморни кариери, блестящи на слънцето като снежни равнини. В Апенините на височина над 2000 м са покритите със сняг хребети, ливади и иглолистни гори.

 

Място на прочуто вино

В Тоскана са създадени три главни регионални парка за опазване на природните богатства. 66% от релефа е хълмист, тук се простират обширни лозя, особено в район Кианти /прочуто вино/, маслинови горички, кестенови насаждения по склоновете на Апенините. 9%от релефа е равнинен. Тук се събират много видове гъби, кестени и трюфели. Отглеждат се цветя и има много разсадници, особено по пътя към Пиза. Всичко това определя живописния вид на Тоскана. Климатът е средиземноморски - мека зима и прохладно лято.

За дълъг период от време Тоскана е един от най-важните центрове на Италия. Регионът е политически независим от 12 век, а после се разделя на малки държави, от които най-важни са републиките Флоренция и Сиена. Силното развитие на търговията предизвиква възникването на първите банки във Флоренция и Сиена. От 14 век Република Флоренция започва да обединява тосканските земи, завоювайки близките територии, с изключение на град Сиена. През 15 век фамилията  Медичи - банкери, стават господари на Флоренция. Започвайки от Лоренцо Великолепни, те укрепват властта си, докато Козимо 1-ви Медичи не става херцог на Тоскана, а през 1569 г.- ерцхерцог на Тоскана.

Медичите управляват Тоскана до 1737 г, когато последният ерцхерцог Джангастоне Медичи умира без наследници и ерцхерцогството преминава в ръцете на фамилията Лорена /на Франческо Стефано Лорена, известен като Франц I, съпруг на Мария Тереза, императрица на Австрия/. Той никога не стъпва в Тоскана и възлага административните дела на сина си Петър Леополд. Най-важният закон на Леополд е премахването на смъртното наказание на 30.11.1786 г. за първи път в света. Днес този ден е празник на региона. След кратко владение на Наполеон, фамилията Лорена се завръща в Тоскана. Управлението им е известно като просветено време, защото те преобразуват юридическия правилник, строят първите железопътни линии, създават кадастър и пресушават блатото в Марема. Последният ерцхерцог е внукът на Леополд, Леополд II, който управлява до присъединяването на Тоскана към Кралство Италия. Това става след  всенародно гласуване на 15 март 1860 г. През 1865 г. Флоренция става столица на Италия.

 

Тоскана - идеална за любителите на храната

Днес сред великолепните лозови насаждения са разположени множество провинциални имения, някои от тях на най-богати хора в Италия или на световноизвестни звезди и знаменитости. Пътувайки през областта могат да се видят малки пивоварни. Тук още етруските са правели и почитали бирата, в която добавяли мед и вино. И сега има един вид бира, който се казва „Етруска”. Тоскана е идеалното място за любителите на вкусната храна. Гастрономическите традиции са известни в целия свят. Всеки град си има свои особености. Но към всички блюда обезателно се прибавят тосканските вина.