Държавите по света
Блог

Република Корея / Южна Корея /

01 Октомври 2016
73

 Площ: 100.2 хил. км².
 Население: 50.8 млн. д. (2015 г.)
 БВП: $ 1 435 млрд. - $ 28 240/ч. (2015 г.)
 Основен износ: електроника, автомобили, кораби, стомана, текстил, облекло и обувки.


         Разположена в южната част на Корейския полуостров, Република Корея (Южна Корея) бързо се индустриализира и днес е една от икономически най-мощните страни в Азия и света.
      ИСТОРИЯ. През древността и Средновековието е съществувало кралство Корьо, откъдето произлиза името Корея, донесено в Европа от португалските мореплаватели. Корейците наричат своята страна Чосон, което означава „страна на утринната свежест, прохлада и спокойствие“. През II в. пр. Хр. Чосон е завзет от Китай. В началото на II в. сл. Хр. китайците са прогонени от Корейския полуостров. През  X в. се формира държавата Корьо, завладяна по късно от монголите – (1231-1259 г.). В края на XIII в. монголите са изгонени и започва управлението на династията Ли (до 1910 г.). През периода 1910 –1945 г. Корея е завладяна от Японската империя. След края на Втората световна война – 1945 г, в Северна Корея влизат войски на СССР, а в Южна Корея – на САЩ. През 1950 – 1953 г. е Корейската война, след която Корея е разделена по 38-я паралел на две държави – Северна Корея (КНДР) - комунистическа, и Южна Корея (Република Корея)- проамериканска.  
      ГЕОГРАФИЯ. Релефът на Република Корея е предимно планински, само на запад и на юг има обширни плодородни низини. Крайбрежието откъм Жълто море е силно разчленено, с множество малки острови. Най-големият остров на страната – Чеджу се намира на юг от полуострова. С живописната си природа и топлия субтропичен климат, позволяващ отглеждането на различни плодове и зеленчуци, Чеджу привлича много туристи. В Японско море близо до източното крайбрежие е разположен другият голям остров - Улунг, който е главната риболовна база на Южна Корея. През 2010 год. уловът на страната възлиза на около 3,7 млн. тона. 

  Източнокорейските планини 

 

      Корея е богата на полезни изкопаеми. Общите запаси на черни въглища се оценяват на около 30 млрд. т., от които в Южна Корея – над 18 млрд. т. Значителни са и запасите на желязна руда. Много големи са залежите на волфрам, (по добив на волфрамова руда Южна Корея е между първите 5 страни в света). От нерудните полезни изкопаеми е богата на барит, графит, талк, каолин, флуорит и др.
      Климатът на Корейския полуостров е мусонен, по-суров, отколкото на други места със същата географска ширина. През зимният сух период най-ниските температури могат да паднат до -35º С. Валежите достигат до 1400 mm, с летен максимум. 
    Корейският полуостров е много богат на гори. Най-разпространените дървесни видове са брезата, кленът, манджурската липа, лиственицата, кедровият бор, ясенът, дъбът, манджурският орех. 
      Южна Корея има сухопътна връзка само със Северна Корея. Това е демилитаризирана зона – ивица широка 4 км., която се простира по 38-я паралел от западния до източния бряг на полуострова. Хиляди войници денонощно охраняват демилитаризираната зона и от двете страни.
     Населението на Корейския полуостров се характеризира с висока степен на хомогенност – съставено е почти от изцяло само от една националност – корейци, които живеят тук отпреди 2000 години. Поради вътрешните миграции – особено на младите хора - чувствително е нараснало градското население, около 80%. В селските райони все още най-важният поминък е селското стопанство. Отглежда се ориз, ечемик, пшеница, бобови култури, соя, памук, коноп, тютюн, картофи, кореноплодни зеленчуци, свине, едър рогат добитък, птици. Голямата средна гъстота на населението - 463 д./км² е причина за възникване на сериозни екологични проблеми, въздухът в някои градове е силно замърсен.

  Будистката Пагода в южна Корея

 

       Чеджудо, Южна Корея. Разположен край южното крайбрежие на Корейския полуостров, вулканичният остров Чеджудо се счита за корейските Хаваи.
       СТОПАНСТВО. Република Корея е развита индустриална държава с високо равнище на доходите на едно лице. От 1962 г. насам са реализирани поредица от 5-годишни планове, които имали за цел да изградят индустриализацията на страната с помощта на чужди инвестиции и помощи, най-вече от Япония и САЩ. Между 70-те и началото на 90-те години на XX в. южнокорейската икономика прави огромен скок – нараства с около 9-10 % годишно. В страната се изграждат огромни индустриални зони в различни области – корабостроене, автомобилостроене, електроника, компютри и високи технологии. По-голямата част от индустрията се развива благодарение на гигантски ТНК корпорации – конгломерати като „Самсунг“, „Хюндай“, „Деу“.

  Сеул – столицата южна Корея

 

      Главният промишлен и политически център на страната е столицата Сеул - (15 млн. д.). Големите индустриални центрове са разположени по крайбрежието , което позволява чрез флота да се внасят необходимите горива и суровини и бързо да се изнася готовата продукция. Най-голямото пристанище е Пусан – втори по големина град в страната след столицата. Страната няма собствени находища на нефт, но въпреки това има силно развита нефтопреработваща промишленост чрез внос на суровини. Около 38% от електроенергията се произвежда в атомни електроцентрали.
      През 2014 г. Република Корея е на 15-то място в света по БВП (номинал). Страната е световен лидер по корабостроене – (45 % от корабостроенето в света), с високо качество на промишлените изделия за износ – автомобили, електроника, съобщителна техника,  текстил.