Държавите по света
Блог

Пуерто Рико

04 Свптември 2016
161

 Площ: 9 104 km²
 Население: 3.5 млн. д. /2015 г./
 БВП: $ 105.1 млрд. – 28 510/ч.  /2013 г./
 Основен износ: захар, кафе, зеленчуци.


      Най-източният остров на Големите Антили – Пуерто Рико, има планински релеф, тропичен климат и богата растителност.
           ГЕОГРАФИЯ. Пуерто Рико е отделен от остров Хаити (Испаньола) чрез протока Мона, който е важно водно трасе към Панамския канал. Протокът и столицата Сан Хуан, разположена в едно от най-големите естествени пристанища в Карибския регион, носят големи печалби от корабоплаване и търговия. Около 3/5 от площта на острова е заета от планинския хребет Кордилера Централ, който се простира от запад на изток. Почти по средата на билото му се извисява най-високата точка на страната – връх Серо де Пунта - (1338 м).
         Климатът е тропичен, пасатен. Средните месечни температури в ниските части са 24º – 28º С, а в планините – с няколко градуса по-ниски. Чести са силните урагани. Валежите в северните части са 1400 – 2500 мм, а в южните – под 800 мм. Растителността във влажните части е представена от вечнозелени смесени гори, на юг и запад – сухоустойчиви храсти.
         В плодородните крайбрежни низини се отглеждат кафе, захарна тръстика, тютюн, банани, батати, ямс. Добре развити са млечното животновъдство и риболовът.


         ИСТОРИЯ. През 1493 г. експедицията на Христофор Колумб достига о-в Пуерто Рико. Островът е завладян и обявен за владение на Испания. На острова по това време живеят индианци-араваки и кариби, унищожени за 40 г. През 1515 г. започва отглеждане на захарна тръстика и заселване на негри-роби, през 1873 г. робството е отменено. След Испано-американска война, през 1898 г. САЩ окупират острова. От 1952 г. Пуерто Рико получава статут на „свободно присъединила се“ към САЩ държава. През 1998 г. след плебисцит, по-голямата част от населението се обявява за запазване статута на „свободно присъединила се“ към САЩ държава. Много американски компании инвестират в Пуерто Рико, в резултат на това икономиката му все по-широко се опира на промишлеността, търговията и услугите. За САЩ е предназначен 89% от износа на страната. 

 Сан Хуан - Пуерто Рико

 

         Пуерто Рико е остров от групата на Големите Антилски острови, разположен на изток от Доминиканската Република в Североизточно Карибско море. Пуерто Рико е с население от 3 912 054 жители. Столицата на Пуерто Рико е град Сан Хуан - /450 хил. ж./. Статутът на острова е свободно присъединила се държава към САЩ. Действието на конституцията на САЩ е ограничено, върховната власт принадлежи на конгреса на САЩ, но територията има собствено самоуправление. 


     ИКОНОМИКА. Главна роля в икономиката на Пуерто Рико играят американски компании. Икономически активното население е около 1 млн., от тях 3 % са заети в селското стопанство, 16 % в промишлеността, 8 % в строителството и транспорта, 60 % в търговията и услугите. Промишлеността е представена от нефтопреработваща и химическа промишленост, химико-фармацевтична промишленост и машиностроене. Основни селскостопански култури – захарна тръстика, тютюн, ананаси, банани, батати, ямс, кафе. Отглежда се едър рогат добитък, свине, птици. Развива се риболовът. Пуерто Рико се посещава годишно от около 2 млн. туристи, главно от САЩ, Канада, Мексико, Испания. Те са привлечени от природата и архитектурата на острова.

    Сан Хуан - старият град

   Крайбрежието на Пуерто Рико