Градовете и селата на Европа
Блог

Прага - от минали разкази до съвременни проекти ...

15 Април 2024
84

Съществува ли място на Земята, за което да няма легенда? Според нас – не! Хората обичат легендите, приказките и дори красивите лъжи на някои случаен минувач, спиращ ги на улицита в големия град, в който сме отишли, за да търсим приключения, емоции или просто да намерим себе си.
 
             И Прага, както много други градове, има своята легенда, която се е предавала от уста на уста, и която завладява този, който я чуе.
            Красивата Лебуше ... няма как да съществува легенда, в която да не е включена и пленителна красавица. Тя била дъщеря на чешкия крал – Крок, имала две сестри и всяка от трите имала различна дарба – едната лечителски способности, средната дъщеря разговаряла с духове, а Лебуше предсказвала бъдещето. Тя била най-малката от трите сестри, но баща й избрал нея за наследница. Принудена да си намери мъж, княгинята се омъжила за един млад селянин. Воден от нейните напътствия, той се отказал от обработването на земята и основал град на брега на река Вълтава – Прага, а княгинята предрекла бъдещата слава на града. Години по-късно, техните наследници – Пржемислидите, владеели големи области от Моравия и Бохемия и били една от водещите фамилии.
            През 1305 г. идва и края на династията на Пржемислидите, тогава умира и последния им наследник. След смъртта му настъпва период на разрушения и грабежи. Борбите за трона са между бохемски и пражки аристократи, чуждестранни кандидати. През 1310 г. бил избран и новия наследник на трона – императорския син Йоан Люксембургски. Той бил провъзгласен от благородниците и свещеническото съсловие. И тук обаче важи тъжната истина, че когато човек не се интересува от това, с което се занимава, то неминуемо претърпява провал. Заради незаитересоваността на новия крал, Прага постепенно започнала да запада до момента, в който не се превърнала в малко, провинциално селище...
            Но, разбира се, се появява „спасителят“ и за града настъпва „златен век“. В Прага пристига сина на херцога на Люксембург, който по-късно става известен като Карл IV. По време на управлението му, Прага изживява своя разцвет, а днес можем да усетим благоприятното влияние от тези отминали години.
 
            И така, след стари, градски легенди, ще Ви запознаем и с един любопитен проект, който чака своята реализация. Според говорител на пражкото метро, се увеличавал броят на чехите, които смятали, че нямат специално място за запознанства в столицата си. А според едно проучване, все повече се увеличавал броят на самотните хора. Според властите, жителите на големия град трудно разширяват кръга от познанства и създаването на връзки е проблем. Е, чешките управници са намерили удачен вариант за промяна на фактите. Създаден е проект, чиято цел е да бъде добавен още един вагон на пражкото метро, който да бъде специално отреден за запознанства. И защо пък не?! След като много от нас четат пресата в метрото, слушат музика или спят, защо да не е възможно да намерим половинката си в метрото? Според Анета Рехкова, говорител на местната общинска транспортна компания, времето за пътуване е кратко, но в забързания свят, хората трябва бързо да намират половинката си. И все пак да не забравяме, че това е и наистина добра идея за популяризиране на самото метро, което има около 6 милиона пътници годишно. С такава цифра и с такъв проект – няма как да не намерим поне една половинка в обществения транспорт. До края на 2013 г. би трябвало вече проектът да бъде реализиран и да има специален вагон, отреден за хора, които искат да намерят своята сродна душа.