Държавите по света
Блог

Коста Рика

01 Свптември 2016
105

 Площ: 51 100 км².
 Население: 4.8 млн. /2014 г./
 Столица: Сан Хосе
 БВП: $ 52.8 млрд. - $ 10 915/ч. /2015 г./
 Основен износ: банани, кафе, текстил и облекло, риба, цветя


         Коста Рика е сред най-мирните и напредващи страни в Централна Америка. Основа на стопанския живот в страната е отглеждането на кафе. Тя е сред първите страни в региона, започнали да отглеждат кафе, което вече над 100 г. е водеща експортна стока на страната. Големите кафеени плантации осигуряват работа на близо 50% от населението.
        Географско положение и граници. Коста Рика се намира в Централна Америка. Граничи с Карибско море на изток, с Тихия океан на запад. Коста Рика граничи също с Никарагуа на север и Панама на юг и югоизток. На страната принадлежи и остров Кокос в Тихия океан, разположен на 400 км югозападно от брега, с девствена природа. 
        Релеф. В централната и южна част на Коста Рика се издигат високи планински вериги с много действащи и затихнали вулкани – Ирасу, Тумиалба, Роас и др. Встрани от планините се простират крайбрежни низини, а по бреговете има великолепни бели пясъчни плажове и гъста мангрова растителност.  Площта на страната е около 51 100 km², от които 23% са защитени територии. 

             Климатът е горещ и влажен - субекваториален. Температурите варират между 23º С /януари/ и 26º С /юли/. Валежи – над 3000 мм /на изток/; 1000 – 1500 мм /на запад/. В източната част на Коста Рика растителността е представена от вечнозелени гори, а на запад – савани и листопадни гори. 

         Провинция Гуанакасте на Тихоокеанското крайбрежие е сред най-красивите в Централна Америка - със стотици километри чисти плажове, бели и черни фини пясъци и заливи, обградени от палмови горички. 
         Тукан в Коста Рика. Най-характерното за тези птици са силно развитите им, ярко оцветени клюнове. Те са дълги, колкото цялото тяло на птицата. Туканите са любопитни и интелигентни. Събират се на шумни ята по върховете на дърветата на тропическите гори в Централна и Южна Америка.

  Тукан в горите на Коста Рика

 

          Туканите и папагалите са едни от 725-те вида птици, които се срещат в Коста Рика, където има много богат и разнообразен растителен и животински свят.
        Население и държавно устройство. Населението на Коста Рика е 4.83 млн. д. - (2014 г.). Мнозинството от населението са бели - 77%, метиси и мулати – по 9%, негри – 3%, китайци – 1%, индианци – 1%. В градовете живее около 2/3 от населението на страната. 
          Стопанство. В селското стопанство са заети около 50% от трудоспособното население. Обработват се 20% от територията на страната. Главни експортни култури - кафе, банани, абака (манила), какао, захарна тръстика, цветя, ориз и др. Отглежда се едър рогат добитък, свине, овце и кози. Промишлеността е представена предимно от малки предприятия, 70% от които са специализирани в производството на хранителни стоки, текстил, обувки, дърво-преработка. В последните години определено развитие получават и такива отрасли на промишлеността като химическа, каучукова, металургична, целулозно-хартиена. В промишлеността са заети около 15% от икономически активното население на страната. През Коста Рика преминава най -важната автомагистрала в Централна Америка – Панамериканската магистрала. След гражданската война през 1948 г. Коста Рика поема мирен път на развитие и постига най-добро социално осигуряване в Централна Америка. За здравеопазване се отделят около 25% от общите разходи на страната, в резултат на което костариканците имат средна продължителност на живота над 76 г. Задължителното образование на децата е до 15-годишна възраст. Коста Рика е и университетски център на региона. Икономическите проблеми на страната са свързани с намалената американска помощ, увеличената цена на вносния петрол и спада на цената на кафето и бананите на международния пазар. Всичко това води до нарастване дълговете пред чуждестранните кредитори на страната. През последните години много добре се развива туризмът, осигуряващ около 8% от приходите на Коста Рика. Годишно се посещава от 1.5 млн. туристи. 

 Национален парк Вулкан арсенал - Коста Рика

 

        ИСТОРИЯ. През 1502 г. страната е открита от Христофор Колумб, а през 1509 – 1513 г. е завладяна от Испания. Испанците напълно унищожават местното индианско население. Към 1660 г. е включена в генерал-капитанство Гватемала, а територията е заселена от преселници, главно от Северна Испания. През 1821 г. Коста Рика постига независимост. В 1948 г. страната е обхваната от гражданска война, а след 1970 г. в Коста Рика се извършват демократични промени.