Държавите по света
Блог

Канарски острови

02 Свптември 2016
108

 

         ГЕОГРАФИЯ. Канарските острови, са част от Испания, но  всъщност те са по-близо до Мароко и географски са част от Африка. Тези вулканични острови са туристически рай, защото са световно известни като мястото с най-добрия климат на Земята. Островите са разположени близо до Северната тропична окръжност, в източната част на Атлантическия океан. Площта на Канарските острови е 7 447 km².
        Близо до островите минава студеното Канарско течение. Температурата на океанската вода е между 17º и 20 °C през цялата година. Това прави климата на островите много мек и приятен. Дневните температури варират между 21° C - /януари/, и 26° C - /юли/. Валежите обикновено са редки и времето е сухо. Всяка година над 7 млн. души посещават островите. През зимата са особено атрактивни. Когато по-голямата част от Европа е покрита със сняг, а Средиземноморието предлага температури около 10º – 15 °C, Канарските острови са достатъчно топли за да отидете на плаж, да се гмуркате или пък да се занимавате с други типично летни дейности. Въпреки, че островите са част от Африка и се намират близо до пустинята Сахара, жегите не са характерни за архипелага. Но островите не са известни само с добрия си климат. Те имат също така много живописна и впечатляваща природа. Заради вулканичният им произход, по-голямата част от плажовете са покрити с черен пясък. 


        ИСТОРИЯ. Островът им бил заселен от туземен народ, наречен гуанчи, а също и от огромни глутници от диви кучета, които местните използвали за храна. Там обитавали и особенa порода птички които после в Европа били наречени канарчета по името на островите. Канарските острови обаче носят името си не от красивата птичка, а от кръвожадните кучета (на латински "канис").  
       Гуанчите изчезнали напълно още в началото на ХVІІІ в. По-точно казано - били изтребени. Още през 1391 г., когато островитяните, които били слънцепоклонници, убиват 9-ма католически мисионери, по лична заповед на папа Урбан VІ испанците устройват първото масово клане на Канарските острови. В началото на ХV в. тук се установил френският кондотиер Жан дьо Бетанкур, решил да превърне осровите в свое кралство. Започва жестока война, която трае повече от един век, преди да бъде смазана съпротивата на почти невъоръжените аборигени.
       ОСТРОВИТЕ. С площ от 2034 км², Тенерифе е най-големият остров от архипелага на Канарските острови, а също и най-населеният остров в Испания - (865 хил. д.). На територията му се намира и най-високият връх в Испания – Тейде (3718 м.). Към администрацията на Тенерифе спадат островите Ел Йеро, Ла Палма и Ла Гомера.

   Национален парк Тейде, остров Тенерифе

 

        Фуертевентура е най-дългият от Канарските острови и втори по големина, но в същото време и един от по-слабо населените - (95 хил. д.). За сметка на това, туристическото присъствие е значително – посещава се от над 2 млн. туристи годишно. Островът изумява с обширните си пясъчни плажове и красиви пустинни гледки. Именно тук са заснети два от епизодите на сагата „Междузвездни войни“. Фуертевентура се намира на 90 километра от африканския бряг. Фуертевентура е известен най-вече с пясъчните си плажове.
         Гран Канария е вторият най-населен остров от архипелага след Тенерифе. На него се намира и най-големият град на Канарските острови - Лас Палмас де Гран Канария - (380 хил. д.). Площта на острова е 1560 км².
       Лансароте е най-източният от Канарските острови с население 135 хил. души. На остров Лансароте се намира и националният парк Тиманфая. Посещаван предимно от туристи от САЩ и Канада. Площта на острова е 845 км².
        Ла Палма е остров, който заедно с El Herro и La Gomera принадлежи към провинция Санта Крус де Тенерифе. През 2002 г. островът е обявен за Биосферен резерват на ЮНЕСКО. Това е най-зеленият остров от всички в групата. Площта му е 706 км².

    „Море от облаци “ – често явление на остров Ла Палма

 

        Ла Гомера е слабо населен – само (22 хил. души). Главен град е Сан Себастиян де Ла Гомера. Това е единственият от Канарските островите, който не е бил вулкан. Паркът на острова се казва Гарахонай и е под закрилата на ЮНЕСКО. Там могат да се срещнат папрати, останали непокътнати в развитието си от времето на динозаврите.
        Учениците на Ла Гомера имат специален час по свирене с уста (silba) в началното училище. Преди години този начин на общуване е бил много разпространен на острова. И до ден днешен има възрастни хора, който „разговарят“ чрез свирене с уста. Гомерците, като всички канарци, изключително много държат на традициите си. По време на религиозните и светски фиести местните обличат народните си носии и така ходят на работа. Островът заема площ от 378 км². и е известен преди всичко с девствената си природа.

     Ел Йеро е най-западният остров от архипелага. Площта му е 278 км². Това е най-младият от островите. Ел Йеро е вулканичен остров като останалите и е изключително красив и зелен. Природата му е уникална и много богата.