Любопитно
Блог

Изола Белла: подарък по италиански за любимата жена

11 Март 2013
19

Островът на Изабела
Лаго Маджоре е наричан от римляните Вербанус (Verbanus) – от думата Verbena - върбинка, растение което все още расте в изобилие по бреговете на езерото. Със своите 54 км дължина и 12 км широчина, то е второто по големина езеро в Италия. Флората тук, поради микроклимата на водата, определено е субтропична с величествени камфорови дървета, Камелия и Гинко билоба, както и тамаринд и маслинови дървета, чай, сапунячета, кафе храсти, зимзелен, банан, хлебни дървета и корк.
Изола Белла е най-живописният от Боромеевите острови. Той е едното от трите великолепни миниатюрни островчета в Лаго Маджоре.
Разположен е в залива на 400 метра от град Стреса и е с дължина 320 метра и широчина 400 метра. Единствената постройка на острова е дворецът Боромео с прилежащата му градина.
Ако попаднете за първи път на малкия остров, сигурно ще се запитате дали не сте се озовали в приказка. „Фантастичен и чудат” – най-точното описание на Чарлз Дикенс.
И наистина, Изола Белла, който напълно заслужено носи името си Красивия остров, изглежда по-скоро като късче от рая, отколкото като реално място.
Преди това тук живеели единствено рибари и островът се наричал Инфериоре, което означава нисък остров. За да се преобрази до неузнаваемост някогашната пуста и безплодна скала от сушата е пренесена много почва.
През 1632 г. Карло III от рода Боромео започнал строежа на палат, предназначен за на жена му - Изабела Д'Ада, която станала и кръстница на острова. Поверил задачата на миланския архитект Анджело Кривели. Работата обаче била прекъсната в средата на века заради избухналата в миланското княжество чумна епидемия. Строежът бил продължен от синовете на Карло - кардинал Жиберто III (1615-1672) и Виталияно (1620-1690). Последният възложил задачата на миланския архитект Карло Фонтана и превърнал вилата в място за разкошни празненства и театрални представления, където бил канен аристократичният цвят на цяла Европа. Задачата да довърши градините все пак се паднала на друг наследник от фамилията - Карло IV (1657-1734), а официалното им откриване станало през 1671 г.
Най-голяма популярност островът придобил по време на Джиберто V Боромео (1751-1837), когато сред гостите били английският историк и парламентарист Едуард Гибън ("История на възхода и упадъка на Римската империя"), император Наполеон и съпругата му Жозефин де Боарне и принцесата на Уелс Каролин Брунсвик. Каролин така се влюбила в острова, че започнала да убеждава фамилията да й продаде някой от съседните. След твърдия отказ принцесата се заселила на брега на Лаго ди Комо, в Чернобио и по-точно във вила Д'Есте.
В двореца има множество стаи, украсени с релефи и щукатури, с антики, полилеи, скъпоценни фламандски гоблени от 15-ти век и картини на големи майстори. В задната част има градина с тераси във формата на пресечена пирамида като Висящите градини на Вавилон, много добре поддържани, с басейни, фонтани, кули и архитектурни елементи. Парапетите са украсени с монументални вази от цитрусови плодове и цветя, а всяка тераса има своя собствена градина, често с басейни и фонтани.
Всеки детайл е изпипан така, че островът да прилича на кораб в езерото.
 
Палатът и градините на Изола Бела са отворени за посещения от 24 март до 21 октомври от 9 до 17.30 ч., а цената на билета е 13 евро за възрастни и 5,50 евро за деца от 6 до 15 години.