Градовете и селата на Европа
Блог

Берлин : градът, предлагащ за всеки по нещо!

06 Март 2013
29

Никой пътеводител не може да разкаже за Берлин от А до Я ! Градът е твърде велик и разнообразен, за да бъде описан в целия си блясък. И изобщо... никой не пътува до Берлин, за да чете само писания за него! Туристите идват тук, за да се потопят в превратности на история и съвремие.
            Този, който пристига тук знае какво го очаква : Берлин – голям и шумен, забързан и хаотичен, но преди всичко Берлин това е постоянна строителна площадка.
От историческа гледна точка това е млад град. Когато тук, насред ливадите на река Шпрее, са се застроили първите къщи от дърво и глина, в Италия например вече строяли многоетажни сгради със стабилна каменна основа и градеж с истински врати, прозорци и покриви. Тук, обаче, между блатата и Бранденбургските пясъчници, на двете страни на река Шпрее, едва – едва са се появили скромни селища. Защитени от обща градска стена, Берлин и Кьолн в началото на XIV век съвместно се противопоставят на мародерстващите орди на съседни княжества. Изтощено от Чумната епидемия през XVI век и Тридесетгодишната война на XVII век, населението нараствало бавно, но постоянно и станало столица на Бранденбург. След това започва стремително развитие. С увеличаване броя на жителите, нараствало значението на града Берлин. Отначало столица на Прусия от 1701 г., след това – столица на Германската империя от 1871 г. и накрая в началото на XX век европейски метропол между Москва и Париж.
Берлин е град на Новото време, но понякога времето спирало най–големите надежди, възлагани за развитието и значението на града: Първа световна война, Национал–социалистическа диктатура, Втора световна война, разделение на държавата и града със Стената – Желязна завеса.  Източен Берлин става столица на Германската демократична република, а Западен Берлин остава в Западна Германия – Федерална република Германия.  Гледайки стената трудно е да дефинираме кой е стоял зад стената и кой пред нея? Еднозначен е само фактът, че тя съществувала и как точно е възникнала. Начало на строителството е 13.08.1961 г.. Начало на разрушаването е 09.11.1989 г. Дълга е 155 км. Обхващала е три Западни окупационни зони и преминавала през предишните граници на градските окръзи. Задграничните съоръжения достигали ширина 100 м. Участък от стената от 37 км., преминавала през жилищни райони, 17 км. през промишлени райони, 30 км през гори, 24 км през водни пространства, 54 км по ж.п. насипи през поля, блата и др. На територията на ГДР се намирали 300 наблюдателни вишки и 256 зони с гранични кучета. Стената е изградена от бетонни панели с височина 4 м, 45 000 отделни сегменти всеки с тежина 2,75 тона. След разрушаването й само на шест места в града са се съхранили останки от стената.
От 1990 г. градът бил отново открит. Откривателите всъщност не били единодушни : някои искали да видят Берлин такъв, какъвто е бил някога, други искали за себе си град, чието лице гледа напред. Тъй като този спор не могъл да се реши, двете страни на града съществуват едновременно : с поглед и към миналото, и към бъдещето. А между тях бушува животът : шумен, стремителен и хаотичен.  Берлин е сърцето на модерна Германия със стоически ритъм, който отеква през величествените обществени сгради, музеи и театри, градски ресторанти, оживени кръчми и шумни нощни клубове. Той е град, който се храни и процъфтява с промените и който е осъзнал силата и властта си като следствие от собственото си преоткриване.