Градовете и селата на Европа
Блог

Барселона - „Палми, слънце, бели плажове, стара и модерна архитектура, футбол, фламенко и южни страсти...”

08 Юни 2013
14

          Определено Барселона е най-космополитният и най-добре икономически развит град в цялата страна. Пък и със своето население от 3 млн. души градът отдавна има славата на един от най-модерните европейски градове. Столицата на Каталуния не може да се сбърка с нито един друг град. Може би най-динамично развиващият се град по средиземноморското крайбрежие е Барселона. Сигурно и това е част от причините за дългото съперничество между Барселона и Мадрид. От една страна, Мадрид е столицата, но от друга - всички официални събития, премиери, гастроли и концерти се правят първо в Барселона. Тук се проведоха дори олимпийските игри през 1992 г. За сравнение Барселона се радва на 15 милиона посетители годишно, а Мадрид на „само“ 7 милиона.

          Барселона е град с богата история. Митовете за създаването му гласят, че градът е основан от самия Херкулес и то 400 години преди Рим. Официалната версия обаче е, че първоначално основан като Аугуста Барсино от римляните по времето на император Август, Барселона по–късно става най–могъщото Каталунско графство и водеща сила в Средиземно море.

          И до днес Барселона се счита за столица на Каталуния, региона в Испания, най-ревностно пазещ независимостта си. Географското му положение и близостта на морето превръщат града във важно пристанище, а по-късно и налагащо хегемонията си дълго време. Вестготският крал я превръща в своя столица още V век. Мюсюлмани в 712 г. и франки постоянно завладявали Барселона и всеки допринесъл за неговата архитектура, правеща го много интересен и красив град. На разходка през централната част на града, позната като Бари Гoтик (готическата част), човек може да види части от оригиналните римски стени край готическа архитектура, като „Палау Реял Маджор“, бившата резиденция на каталунската кралска фамилия.

Невероятната архитектура на този емблематичен за Испания град се дължи до голяма степен на гениалния архитект Антонио Гауди. Негова е заслугата за навярно най-голямата атракция на Барселона – красивата катедрала „Саграда Фамилия“. Считана за символа на града, тя е върхът в гениалната работа на Гауди. Архитектът до толкова бил отдаден на делото и работата си по божествения храм, че се преместил да живее на строителната площадка. Гауди отдава последните години от живота си на храма. В името на идеята си той дори разпродава цялото си имущество, за да може да финансира и сам архитектурния си шедьовър. Саграда Фамилия изобразява раждането, живота и смъртта на Христос. Във всяка част от дизайна на катедралата се крие християнски символизъм. Тя има общо 18 кули, които символизират 12-те апостола, четирите евангелиста, Дева Мария, като най–високата кула е Исус Христос. Трите основни фасади са Рождество – на изток, Слава – на юг и Страст – на запад. Очаква се да бъде финализирана през 2026 г., когато се навършват 100 г. от смъртта на Гауди.

          Националният музей на изкуството в Барселона се намира на площад Испания и е една от основните забележителности на града. В него може да разгледате красиви скулптури, платна на Ел Греко, Веласкес, Рубенс, гравюри, фотографии и т.н.

          Паркът „Гюел“, който също е дело на гениалния Гауди, е изграден между 1900 и 1914 г. и въплъщава идеята му за “град-градина”, в който човек да избяга от индустриалния град и да се върне към природата. Красивите мозайки, оригиналните анатомични пейки, павилионите са като излезли от приказките.

          В Барселона е разположен и „Аквариумът“, посещението на който е вълнуващо преживяване. През големия тунел във вътрешността му посетителите могат да се насладатят на риби, акули и всякакви морски животни, които спокойно плуват над главите им.

          Стадионът „Ноу Камп“ и музеят на ФК „Барселона“ са една от емблемите на града. В музея са изложени трофеите на ФК „Барселона“ и екипите на известни играчи. В сутерена се намира сувенирния магазин на отбора. Когато Барса играе, улиците на града опустяват. Всички са си у дома или по кафенета и ресторанти, където гледат мача.

          Едва ли има турист, чието сърце да не трепне в страстта и магическата сила на фламенкото. Корените му са в южна Испания. Съпрводен от китара и ритмично пляскане, танцът въплъщава страданията и радостите в живота. То е израз на страст, грациозност и достойнство, съчетани с изящни движения с ръце и бързи ритмични стъпки. Иначе, когато се говори за Барселона, трябва да се вземат под внимание няколко факта. От една страна, са южните страсти, от друга – невероятната архитектура, която не подлежи на описание. От трета страна – морето с палмите, яхтите и плажовете. Че тук кипи динамичен начин на живот, може да се съди дори по това, че почти всички хора живеят в апартаменти, а не в къщи. Градът поначало е разположен на много малка територия, но пък всяка педя земя се запълва... как да се каже... внимателно. Приятна архитектура и модерни ресторанти, събрани заедно със слънчевия южно испански климат и плажове, превърнаха Барселона само за няколко десетилетия, от прост пристанищен град в една от топ дестинациите в Европа!